MIĘSO I PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
To główne składniki karm mokrych. W produktach pochodzenia zwierzęcego (np. wątróbkach, sercach, żołądkach, śledzionach) zawartych jest wele niezbędnych składników odżywczych, które są nieobecne w odpowiednich ilościach w samym mięsie (mięśniach szkieletowych).
WARZYWA
Źródło składników odżywczych takich, jak: włókno pokarmowe, witaminy, minerały i białko.
ZBOŻA
Źródło węglowodanów (skrobia, włókno pokarmowe) i białka. Skrobia jest łatwostrawnym źródłem energii. Błonnik obecny w zbożach, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie jelit.
ROŚLINNE EKSTRAKTY BIAŁKOWE
Pochodzą z pszenicy, kukurydzy i soi. Są wartościowymi źródłami białka roślinnego i niektórych niezbędnych aminokwasów.
PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO
Uzyskiwane ze zbóż, warzyw, roślin strączkowych oraz nasion oleistych.
Stanowią źródło węglowodanów (w tym włókna pokarmowego), białek, tłuszczów- w tym kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin.
SUBSTANCJE MINERALNE
Są budulcem szkieletu i tkanek miękkich. Biorą udział w regulacji procesów fizjologicznych i wpływają na prawidłowe funkcjonowanie, w tym odporność organizmu.
OLEJE I TŁUSZCZE
Źródło energii i kwasów tłuszczowych (Omega-3, Omega-6). Umożliwiają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (wit. A,D,E.K). Tłuszcz w diecie jest pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego (oleje).