Pedigree
136 176
https://www.pedigree.pl/zywienie/wiecej-informacji/gotowane-jedzenie-dla-psa-co-trzeba-wiedziec

Gotowane jedzenie dla psa - co trzeba wiedzieć?

Gotowane jedzenie dla psa może stanowić sposób żywienia zwierzęcia, ale tylko jeśli zadbamy o odpowiednio zbilansowane posiłki. Zanim zdecydujemy się na samodzielne gotowanie dla psa, musimy wiedzieć, że podawanie domowych pokarmów w żadnym wypadku nie powinno polegać na serwowaniu pupilowi resztek z naszych dań. W pierwszej kolejności warto więc zastanowić się, jak powinna wyglądać dieta zwierzęcia i o czym należy pamiętać podczas jej wyboru. W przeciwnym razie możemy nieświadomie zaszkodzić naszemu przyjacielowi, którego zdrowie zależy przede wszystkim od nas.  

 

Spis treści:

  1. Gotowanie dla psa – na czym polega taki sposób żywienia?
  2. Dlaczego pies nie powinien jeść resztek ze stołu? 
  3. Wady samodzielnego przygotowywania posiłków dla psa
  4. Kiedy możemy sami wybrać dietę dla psa?
  5. Dania dla psa - jakich składników nie może w nich zabraknąć
  6. Co można gotować dla psa?
  7. Jakich produktów unikać w diecie psów?

 

Gotowanie dla psa – na czym polega taki sposób żywienia?

Część opiekunów wychodzi z założenia, że gotowanie dla psa polega na podawaniu zwierzęciu tych samych produktów, którymi żywią się pozostali członkowie rodziny. Resztki z obiadu są jednak nie tylko niewskazane w diecie psów, ale mogą okazać się dla nich szkodliwe, a nawet trujące. 

 

Gotowane jedzenie to sposób żywienia psa, który polega na ułożeniu kompletnej diety, przy czym dania dla psa przygotowuje się samodzielnie. Domowe jedzenie dla psa powinno więc zawierać odpowiednio zbilansowane posiłki, często wymaga również dodatkowej suplementacji. Każda porcja powinna być przemyślana i dobrana zgodnie z potrzebami zwierzęcia. Nieodpowiednie komponowanie składników dań dla psa, a także ich proporcji może skutkować niedoborem (lub nadmiarem) witamin i minerałów oraz prowadzić do nadwagi i otyłości. Zanim zdecydujemy się na gotowane jedzenie dla psa, warto więc poznać wady i zalety takiego sposobu żywienia. 

  
Dlaczego pies nie powinien jeść resztek z obiadu? 

Przekonanie o słuszności żywienia psów ludzkim jedzeniem często wiąże się z przyzwyczajeniami domowników. Chcąc, aby posiłki się nie zmarnowały, podajemy je zwierzętom. Niektórzy opiekunowie uznają również, że resztki ze stołu stanowią dla psów smakołyki. Większość zwierząt, zwłaszcza jeśli jest przyzwyczajona do takiego żywienia, chętnie zjada ludzkie jedzenie. Pamiętajmy jednak, że jedzenie przeznaczone dla ludzi,  nawet w małych ilościach i sporadycznie, może okazać się dla pupila szkodliwe. 


Zwierzęta są całkowicie zależne od opiekunów. Pies nie wie, co może mu zaszkodzić, a nowe produkty chętnie próbuje z ciekawości. Domowe jedzenie dla psa zwykle ma również dużo tłuszczu, który jest dla psów niezwykle kuszący. Warto jednak wiedzieć, że tłuszcz dostarcza ponad 2,5 raza więcej kalorii niż białko i węglowodany, łatwo więc- poprzez takie posiłki- doprowadzić do nadwagi i otyłości.


Domowe jedzenie, które przyrządzamy dla całej rodziny, zawiera również sól groźną - w nadmiarze - dla zdrowia psów. Przyprawa ta znajduje się w większości produktów spożywczych, w tym w kiełbasach i wędlinach. Podawana czworonogom w dużych ilościach wpływa niekorzystnie na stan nerek. 


Niestety podawanie zwierzęciu resztek, nawet od czasu do czasu, może być groźne dla jego zdrowia. Dlatego najbezpieczniej dla ukochanego pupila jest więc całkowicie zrezygnować z podawania mu ludzkich potraw. 


Wady samodzielnego przygotowywania posiłków dla psa

Decydując się na gotowanie dla psa, musimy wziąć pod uwagę, że każde danie powinno być przygotowywane specjalnie dla niego. Nawet jeśli sami jemy zdrowo, korzystając z ekologicznych produktów, nie będą one odpowiednie dla względnie mięsożernego zwierzęcia, ponieważ układ pokarmowy psa znacznie różni się od ludzkiego. Z tego względu gotowane jedzenie dla psa nie jest dopasowane do potrzeb czworonogów tak jak pełnoporcjowe karmy gotowe, opracowane przez ekspertów żywienia. 


Ważnym minusem domowych posiłków jest ich, zazwyczaj niższa niż w gotowych dietach, strawność. Zależy ona od wielu czynników- takich jak dobór surowców, ich rozdrobnienie czy obróbka termiczna. Receptury pokarmów pełnoporcjowych zapewniają optymalną strawność, która umożliwia przyswojenie właściwej ilości składników odżywczych oraz wspiera zdrowe trawienie.


Prawidłowe zbilansowanie gotowanych posiłków jest bardzo trudne. Zastanawiając się, co gotować dla psa, musimy wiedzieć, że konieczne jest precyzyjne ustalenie ilości oraz proporcji pomiędzy produktami mięsnymi, a pozostałymi elementami diety. Konieczna może okazać się także dodatkowa suplementacja. W przeciwnym razie możemy narazić zwierzę na niedobory żywieniowe.


Warto również wiedzieć, że dania dla psa powinny być nie tylko odpowiednio zbilansowane. Liczy się również to, jak gotować dla psa. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że produkty zawierające białka i węglowodany należy gotować oddzielnie. W przypadku produktów z dużą zawartością węglowodanów konieczna jest dłuższa obróbka termiczna, co pozwala na zwiększenie ich strawności.      

 

Gotowanie dla psa często okazuje się więc nie tylko skomplikowane i czasochłonne, ale także nieopłacalne. Składniki potrzebne do przyrządzania zbilansowanych posiłków, a także koszt dodatkowych suplementów może przewyższyć cenę karmy komercyjnej. Zatem, co powinien jeść pies? W pełni zbilansowana karma powinna stać się podstawą jego żywienia. Zawiera witaminy oraz makro- i mikroelementy w proporcjach opracowanych zgodnie z potrzebami zwierząt. Występuje także w wielu odmianach smakowych i w różnych formach, co pozwala sprostać wymaganiom i gustom nawet najbardziej wymagających czworonogów.


Kiedy możemy sami wybrać dietę dla psa? 

Każdorazowe przygotowywanie świeżych posiłków dla pupila wymaga zaangażowania i sporej wiedzy z zakresu dietetyki. Jeśli nasz pies jest zdrowy i pełen energii, możemy samodzielnie dobrać mu skład posiłków. Jednak możemy to zrobić tylko, jeśli mamy pewność co do ilości witamin, minerałów, węglowodanów, tłuszczów i białek potrzebnych zwierzęciu. W przeciwnym razie najrozsądniejsze będzie skorzystanie z karmy gotowej, odpowiedniej do wieku, rasy i aktywności psa. 


Decydując się na samodzielne gotowanie dla psa, najlepiej będzie ustalić jadłospis wspólnie z lekarzem weterynarii specjalizującym się w żywieniu zwierząt. Konsultacja będzie natomiast bezwzględnie potrzebna, jeśli chcemy podawać domowe jedzenie psu choremu lub po przebytej kastracji lub sterylizacji. Sposób żywienia zawsze powinien być ustalany indywidualnie, niezależnie czy wybieramy gotowane jedzenie dla psa, karmę suchą, czy mokrą. Pod uwagę należy brać przede wszystkim:

  • wiek psa,
  • jego rasę,
  • status rozrodczy (kastracja, sterylizacja),
  • stan fizjologiczny (głównie ciążę i okres laktacji suki),
  • masę ciała (nadwaga, otyłość, niedowaga),
  • stan zdrowia,
  • aktywność fizyczną. 

  
Dania dla psa - jakich składników nie może w nich zabraknąć

Pies powinien otrzymywać od swojego opiekuna kompletne pokarmy. Oznacza to, że w jego diecie nie może zabraknąć żadnego składnika potrzebnego do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia. Pamiętajmy jednak, że gotowane jedzenie dla psa powinno zawierać odpowiednią ilość niżej wymienionych substancji, co zawsze zależy od indywidualnych potrzeb zwierzęcia. 

 

W diecie czworonoga nie może zabraknąć przede wszystkim składników, takich jak:

  • Białka – stanowią ważny element diety psów, warunkują prawidłowy rozwój szczeniąt, dostarczają energii i zapewniają dobrą kondycję ciała. Wyróżnia się białka pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, przy czym te ostatnie cechują się lepszym składem aminokwasowym. Zapotrzebowanie na białka różni się przede wszystkim w zależności od wieku i aktywności zwierzęcia. 
  • Tłuszcze – są niezbędne dla zachowania zdrowia psa, stanowią podstawowe źródło energii. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) wspomagają także regulację ciśnienia krwi, zwiększają odporność i wspierają zdrowie stawów. Co więcej, NNKT są konieczne do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Ich zaletą jest także to, że poprawiają smakowitość posiłków i zwiększają ich kaloryczność. 
    Witaminy – najistotniejsze w diecie psów są wspomniane witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a także witaminy z grupy B. 
  • Minerały – wśród najważniejszych minerałów w diecie psów, należy wymieć: wapń, fosfor, magnez, potas, sód, żelazo, miedź, cynk, selen, mangan, jod.   
  • Węglowodany – nie są niezbędne w diecie psa, jednak stanowią źródło łatwo przyswajalnej energii, a także dostarczają zwierzęciu włókno pokarmowe, umożliwiające zdrowe funkcjonowanie jelit.  

 

Co można gotować dla psa?

Osoby decydujące się na domowe jedzenie dla psa muszą skrupulatnie dobierać każdy składnik posiłku. Podstawę stanowi mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Ważne jest, by nie serwować psu  kości, które mogą zranić przewód pokarmowy zwierzęcia i spowodować jego niedrożność. Jakie mięso gotować dla psa? Każdy rodzaj będzie odpowiedni, przy czym warunkiem jest jego świeżość. Mięso powinno być również odpowiednio przygotowane. Psy nie mogą jeść mięsa smażonego. Nadaje się tylko mięso odpowiednio długo gotowane bez dodatku jakichkolwiek przypraw w wodzie lub na parze oraz pieczone. Ważnym elementem diety mięsożerców są tzw. produkty pochodzenia zwierzęcego (podroby). To właśnie w nich zawartych jest wiele ważnych witamin i minerałów.

 

Wybierając gotowane jedzenie dla psa, należy pamiętać również o produktach pochodzenia roślinnego. Odpowiednie warzywa dla psa to m.in. marchew, brokuły, kalafior, cukinia, seler, buraki i pietruszka. Mogą one być podawane zarówno na surowo, jeśli pies nie ma problemów trawiennych i dobrze reaguje na taki pokarm, jak i  po wcześniejszym ugotowaniu. 

 

Owoce, które nie powinny zwierzęciu zaszkodzić w małych ilościach, to m.in.:  banany, truskawki, maliny, jabłka, arbuzy, borówki, gruszki, morele, wiśnie. Nigdy natomiast nie należy podawać psom owoców wraz z pestkami, ponieważ mogą one prowadzić do silnego zatrucia  (po rozgryzieniu) lub niedrożności jelit. 


Jakich produktów unikać w diecie psów?

Opiekunowie decydujący się na gotowane jedzenie dla psa muszą pamiętać, że zawsze przed podaniem zwierzęciu jakiegokolwiek produktu należy się upewnić, czy nie jest on szkodliwy dla zdrowia pupila. Niektóre z pozoru zdrowe produkty mogą okazać się trujące dla czworonoga i trzeba ich bezwzględnie unikać. Wśród najbardziej szkodliwych należy wymienić:

  • winogrona,
  • awokado,
  • czosnek, 
  • cebula, 
  • szczypiorek,
  • por,
  • szczaw,
  • owoce cytrusowe,
  • mleko i produkty mleczne, jeśli pies ma nietolerancję laktozy.


Jeśli nie mamy pewności, jak gotować dla psa, zrezygnujmy z tego zamiaru. Już niewielki błąd żywieniowy może odbić się na zdrowiu naszego przyjaciela, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do silnego zatrucia, a nawet śmierci zwierzęcia. Gotowane jedzenie dla psa, choć może wydawać się dobre, w rzeczywistości rzadko pozwala na zapewnienie zwierzęciu wszystkich potrzebnych składników diety.   

Pedigree® Feeling Happy Pedigree® Feeling Happy
Ustawienia plików cookie